The typer


Følgende er skrevet med inspiration fra http://www.teinfo.dk/ samt http://www.simplytea.dk/. To rigtig gode sider, hvis man gerne vil vide mere om theens oprindelse og de forskellige the typer.

Jeg har kommenteret lidt på de forskellige the typer. Hvad deres egenskaber er, og hvordan de bør tilberedes. Husk dog, at det kan variere fra the til the, hvordan den tilberedes. Tjek the-posen eller spørg din the-forhandler, hvis du er i tvivl.

Til at starte med, vil jeg opdele theen i to grupper; ”Rigtig the” og ”Anden the”.

Rigtig the
Al rigtig the stammer fra thebusken Camellia sinensis og forskellen ligger i, hvordan theen er produceret. Rigtig the kan opdeles i 5; Sort the, Oolong the, Grøn the, Gul the og Hvid the. Derudover findes Puerh the, der kommer fra thebusken Camellia sinensis assamica, der er en speciel variant af Camellia sinensis.

SORT THE
består af blade, der er tørret og fermenteret (gæret). Theen findes i mange forskellige typer, alt efter sortering, plantetype og produktionsland. Dette er også ofte den the, der bruges til aromatiseret the, som f.eks. frugtthe. Theen kan tilberedes med kogende vand (95°) og trækker i ca. 5-8 minutter.

OOLONG THE
består af blade, der er tørret og halvfermenteret, dvs. en mellemting mellem sort og grøn the. Smagen er fin og mild og giver en flot og varm farve. Oolong siges  at være god for fordøjelsen, og forsøg har vist, at theen har en slankende effekt, da den sætter gang i energiomsætningen og fedtforbrændingen. Oolong har den egenskab, at den aldrig bliver for bitter, da den ikke indeholder særlig meget koffein. Theen kan tilberedes i kogende vand (95°) og skal trække i 8-10 minutter.

GRØN THE
består af blade, der er tørret. Den er kendt for at være utrolig sund, pga. det store indhold af anti-oxidanter, derudover skulle den også forbedre indlærings- og koncentrationsevnen, samt styrke hjerte og kredsløb. Theen må max. tilberedes ved 80° vand, da den ellers kan blive utrolig bitter. Derudover bør den heller ikke trække mere end et par minutter.

GUL THE
består af en knop og et blad (mao jian) eller også af en knop og to meget små blade (mao feng). Det er en meget sjælden og unik the, der kun kan plukkes nogle få dage om året i det tidligste forår. Forårsknopperne indeholder det højeste antal antioxidanter, hvorfor theerne anses for at være de sundeste.
Gul te klassificeres i kategori med hvid te, fordi den er meget let oxideret, og den brygges på 80° varmt vand.

HVID THE
består af helt friske skud, der er plukket i det tidlige forår, inden planten springer ud. Theen er utrolig mild og let i smagen, hvilket for mig personligt, gør den ideel som morgente. Den har en forfriskende aroma med en smag, der er blød som fløjl og en smule blomsteragtig.
Hvid the indeholder næsten ingen tanniner, og kan derfor trække i lang tid uden at blive bitter. Theen skal tilberedes med max. 80° varmt vand. Det siges, at theen skulle være god mod maven.

PUERH THE
består af bredbladet the høstet fra gamle "vilde" the træer i Yunnan provinsen i Kina. Theen findes i to varianter: En Sheng (grøn) Puerh, der er en naturligt fermenteret te, og en Shu (sort) Puerh, der er en præfermenteret te. Puerh er theens vin: Den bliver bedre med årene. En ung puerh the er frisk og skarp, mens en ældre puerh the er mild, blød og kompleks. Puerh the menes at være et vægttabsmirakel, men om det passer, skal jeg ikke kunne sige :-) De fleste puerh kan brygges med 100° varmt vand.

Anden the
Mange andre planter og urter bruges til at lave the, disse kan opdeles i 3; Rooibos (rød) the, Urtethe og Frugtthe.

ROOIBOS THE
kommer fra en sydafrikansk busk og produceret nogenlunde som sort the. Navnet er hollandsk og betyder ”Rød busk”. Theen er forfriskende og indeholder hverken koffein eller garvesyre. Derudover har den en sødlig smag, der gør den velegnet til ”førstegangs-thedrikkere” og børn. Rooibos kan brygges på kogende vand (95°) og skal trække i 5-7 minutter.

URTETHE
kommer som ordet hentyder til fra urter, hvor enten bladene og/eller blomsterne tørres. Ofte er der ingen ”rigtig” the i urtete. Urtethe er kendt for at have mange gode egenskaber, alt efter hvilken urt man bruger. F.eks. den nok mest kendte, Kamille-the, der har en beroligende effekt, og derfor ofte anvendes i forbindelse med sygdom eller søvnproblemer. Urtethe kan brygges på kogende vand (95°) og kan trække i lang tid, gerne 15 minutter.

FRUGTTHE
er "the uden the". Det vil sige at indeholdet minder meget om aroma theer med forskellige frugter, nødder, bær eller lignende samt aroma, men der er ingen "rigtig" the i. Det ligner derfor ofte "en gang müsli", der er lige til at spise, men tilsætter man 100° varmt vand og lader det trække i lang tid, får man nogle rigtig spændende theer ud af det.