torsdag den 5. december 2013

Korrekt brygning af the

Jeg er tidligere i forskellige indlæg kommet ind på korrekt brygning af theen, men jeg har aldrig lavet et decideret indlæg om emnet, så nu synes jeg, det var på tide at få samlet alle de gode råd :-)

Når man skal brygge the, er der flere ting, man skal være opmærksom på. Vandtemperaturen, vandets kalkindhold, kanden eller koppens temperatur, the-filteret osv. Disse emner vil jeg nu komme nærmere ind på. Inden jeg gør det, vil jeg dog nævne, at jeg godt kan forstå, hvis I ikke gider at følge alle disse råd hver eneste gang, der skal brygges en kop. Det kan nemlig godt gå hen og blive lidt dyrt og tidskrævende, så nogle af punkterne synes jeg godt man kan undlade, især hvis man drikker "helt almindelige theer" af den slags der ofte har aroma tilsat og koster max. 50 kr. for 100g. Det kommer jeg nærmere ind på.

Vandtemperaturen
Jeg har flere gange nævnt, at det er VIGTIG at følge anvisningen på the pakken ang. vandtemperaturen ved brygning. Dette er et af de punkter, man ikke må undlade at følge, uanset hvilken the man brygger. Grunden til, at det er så vigtigt er, at nogle theer smager meget anderledes, hvis de udsættes for kogende vand. Især grønne og hvide theer må kun brygges på 80° varmt vand. Jeg oplever flere, der tror, de ikke kan lide grønne theer, fordi de hælder kogende vand på dem, når de skal brygges.
Af samme grund hælder jeg altid vandet i kanden/koppen, inden jeg putter theen i. Mange lægger thebrevet/filteret i kanden/koppen for så at hælde kogende vand over. Ved at hælde vandet i først, sikrer man, at theen ikke får et chok.
Ud over at man skal holde øje med temperaturen af vandet, inden thebladene kommes i, anbefales det også at slukke for kedlen, lige når den kommer op på de 100°, uanset hvilken the man skal brygge. Mange el-kedler koger videre, selv om vandet har nået de 100° grader, og det gør, at man får kogt ilten ud af vandet. Ilten er med til at få smagsnuancerne frem i theen. -Lige dette punkt glemmer jeg nogen gange, og theen kan altså stadig godt smage godt ;-)
Når jeg brygger theer på 80° varmt vand, bruger jeg for det meste et the-termometer for at tjekke om temperaturen er korrekt. Har man ikke sådan et til rådighed, så passer det nogenlunde, hvis man hælder kogende vand i en kold kop og venter 2 minutter, inden theen puttes i. Ved kander vil jeg vente 15 min., især hvis det er en termokande, da de holder varmen temmelig godt, selv om man ikke lukker låget.
Alternativt kan man tage et kig på Simply Teas hjemmeside, hvor der er beskrevet, hvordan man ud fra boblerne i vandet kan vurdere, hvor varmt vandet er ved at være. Så kan man slukke kedlen, når vandet er omkring de 80°.

Vandets kalkindhold
Dette er et af de punkter, jeg normalt ikke overholder. The bør nemlig brygges på kildevand med lavt kalkindhold, da kalken kan ødelægge smagen. Dette gælder især de fine og milde theer som grøn og hvid the. Jeg synes dog, det bliver en anelse for besværligt og dyrt, med al den the jeg drikker, så jeg plejer at anvende vand fra hanen. Også da jeg boede på Frederiksberg, som vist nok har Danmarks hårdeste vand.
Lige pt bor jeg jo i Istanbul, så nu bruger jeg altid kildevand, da vi ikke kan drikke vandet i hanen (og kildevand i øvrigt er virkelig billigt hernede).

Kandens temperatur
Når man laver the, der skal laves på 100° varmt vand, er det en god ide at gennemvarme kanden eller koppen først. Normalt gør jeg ikke dette med kopperne, hvis jeg brygger theen direkte i dem, men med kander forvarmer jeg altid. Det er en vane jeg har fået, fra da jeg arbejdede med servering. Der skulle vi altid huske at hælde varmt vand på kaffekanderne et stykke tid inden kaffen skulle i. Dette er dog et af de punkter, man ikke behøver være så striks med.

The-filteret
Der findes rigtig mange forskellige former for the filtre. Faktisk så mange at jeg længe har tænkt på at lave et indlæg om dem. Men ind til videre er det kun blevet ved tanken. Når man vælger the-filtre er det vigtigt, at filtret har en størrelse, der giver god plads til theen. Hvis der er god plads, kan thebladene bedre folde sig ud, og dermed afgive aroma til vandet.

Brygningstid
De fleste theer har også altid en anvisning med minutter theen skal brygge. Jeg følger for det meste disse anvisninger, men bryggetiden kan også variere efter, hvor mange theblade man har kommet i. Det sker ind i mellem, at jeg får hældt lidt for meget the i filteret, og så er theen som regel færdigbrygget før det anviste minuttal. Ved dette punkt vil jeg sige, at man bør følge anvisningerne første gang man prøver en ny the, så man ved, hvordan den "bør" smage. Så kan man altid variere derefter efter egen smag. F.eks. har jeg opdaget at nogle theer faktisk falder mere i min smag, hvis de brygger en anelse kortere tid end anvist, fordi de så bliver en smule mildere.
Det sker også ind i mellem, at jeg glemmer min the, når jeg brygger den, og den dermed får for meget. Ved nogle theer gør det ikke noget, men ved nogle af de finere theer, der ikke skal brygge så længe, skal man helst ikke brygge theen for længe.
Jeg ejer endnu ikke en the-timer, men jeg overvejer det kraftigt, da jeg så bedre kan holde øje med tiden, når jeg brygger the :-)

Flere brygninger på samme theblade
I forbindelse med min the julekalender fra Simply Tea har jeg fået øjnene op for det at brygge flere gange på de samme blade. Det troede jeg faktisk ikke man kunne. Nok mest fordi min eneste erfaring med flere kopper af samme the strækker sig til Pickwick brevtheer, hvor allerede kop nr. 2 bliver noget svag i det.
Nu har jeg de sidste 4 dage drukket theerne fra min julekalender og alle er blevet brygget flere gange. Ja en lavede jeg faktisk 6 kopper på, og det var først ved den 6. kop jeg kunne se en ændring i theens farve. Smagen var stadig god!
Jeg har jo så ingen erfaring med at brygge flere gange på theer fra andre forhandlere, men prøv jer frem. Det har jeg i hvert fald tænkt mig fremover.

5 kommentarer:

  1. Gode tips! - Så lærte jeg igen lidt nyt :D

    SvarSlet
  2. Åh ja alle de gyldne regler, som man ofte glemmer i farten! Og ja det kunne være rigtig spændende med et indlæg om tefiltrer - har selv lavet et over samme emne på min te-agtige blog, men "en profs" syn på sagen ville være lækkert! ;-)
    http://signebanke.blogspot.dk/2013/11/filter-eller-g.html

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha.. "Prof" lige frem :-) Jeg vil prøve at få lavet indlægget til januar :-) Lige nu har jeg så meget the at blogge om, at det vist må komme i første række.
      Det er også et fint indlæg, du har lavet :-)

      Slet
    2. Det vil jeg se frem til - og mange tak :-)

      Slet