onsdag den 23. maj 2012

Aroma i teen

I sidste uge skrev jeg om min oplevelse med rød te, der smagte syntetisk. Netop emnet "syntetisk-smagende te" er jeg tidligere blevet spurgt til af en læser, der gerne ville vide, om jeg har viden på området, og hvad min holdning til det er. Jeg synes, det er et rigtig godt emne, netop fordi det er noget, jeg selv er blevet mere opmærksom på inden for de sidste par måneder.

Umiddelbart, når jeg tænker syntetisk, tænker jeg også unaturligt. Og det får følgende tanker frem:

Generelt set går jeg ind for gode råvarer i maden, samt at mine madvarer er produceret på en bæredygtig måde, men jeg har faktisk aldrig gået så meget op i det mht. te, hvilket først rigtigt går op for mig nu. Jeg er ikke fanatisk, men jeg vælger i mange tilfælde at købe f.eks. økologiske varer, da jeg synes, det er en god udvikling, som jeg gerne vil støtte op om. Alligevel har jeg endnu ikke nogen økologiske te i mit køkken. Hmmm... :-/

Jeg tror, det skyldes, at jeg har været meget obs på at finde nye lækre varianter, at smagen har været vigtigere for mig i første omgang. Men derudover har jeg også en (måske naiv) formodning om, at de te forhandlere jeg bruger mest, Perchs, Tante T og Liljehøj, har styr på sagerne og kun levere te af høj kvalitet.

Når det så er sagt, og for at vende tilbage til det med syntetisk smag i teen, er det netop en te fra Tante T, der er skyld i, at jeg selv er blevet mere opmærksom på det med aroma i teen. Jeg sad nemlig en dag på deres hjemmeside og søgte efter ny te. Jeg faldt over Jordbær Fløde, som jeg syntes lød lækker. Den blev derfor indkøbt.

Jeg ved egentlig ikke, hvad jeg havde forventet, men smagen overraskede mig. Den smagte nemlig af jordbær-slik af den der syntetiske slags. Og fløde kunne jeg så absolut ikke smage. Jeg gik derfor på deres hjemmeside igen og læste lidt nærmere. Her kunne jeg se, at de rent faktisk skriver, at den smager af jordbæraroma, og der er ikke nævnt noget med flødesmag. Så egentlig smager teen jo præcis, som de beskriver den. Jeg skal bare lære at læse lidt grundigere efter, inden jeg bliver forblændet af et navn, der lyder lækkert :-)

Så alt i alt er det ikke en dårlig te. Jeg kan sagtens drikke den, men den er ikke blandt mine favoritter. I starten blev jeg måske nok lidt skuffet, fordi jeg forventede noget andet, men efter at have drukket den et par gange, er jeg faktisk blevet ganske glad for den. Især her den anden dag, hvor den blev indtaget sammen med en skål friske danske jordbær, smagte den dejligt :-)


Hele denne historie har fået mig til at tænke på, hvad der mon egentlig menes, når forhandlerne skriver, der er aroma i teen. Ordet i sig selv hentyder blot til, at teen smager af mere end bare te, så det kan jo både være i form af naturlig og unaturlig aroma. Og hvis det er unaturlig aroma, hvad er det så helt præcist? Desværre kan jeg ikke selv, endnu, svare på disse spørgsmål, men nu hvor jeg er blevet mere opmærksom på det, vil jeg helt sikkert undersøge mere i fremtiden og være mere kritisk overfor den te, jeg indkøber. For selv om jeg gerne vil have, at min te smager af noget, ser jeg helt klar helst, at den er så naturlig som mulig.

I takt med at jeg lærer mere på dette område, skal jeg selvfølgelig nok dele det med jer. Derudover har jeg nu fået et nyt fremtidig mål: Jeg skal have indkøbt nogle økologiske te til mit sortiment :-)


Til sidst vil jeg lige vise jer et sjovt billede, jeg fik taget under mit "Jordbær te fotoshoot".
Katten Sille overvejede lige en ekstra gang, om det mon var en ny slags kattemad, jeg havde sat frem til hende, inden hun fortsatte sin vandring i haven ;-)

3 kommentarer:

 1. Hej Julie :) jeg ved godt det er et gammelt indlæg, men jeg er lige faldet over din blog, og er startet fra en ende af. De teforhandlere du nævner, mener jeg bruger de bedst mulige råvarer og dermed også aromaer på markedet. Derudover, hvis man sætter sig ind i hvordan teen bliver produceret, vil man finde ud af at kvalitets te bliver produceret naturligt, dvs uden pesticider og kunstgødning, men med naturlig gødning og naturligt dyreliv til at udrydde skadedyr :-) det er bare ikke alle der må kalde deres te økologisk fordi de ikke har råd til certifikatet. Dem der har råd, er oftest dem der så dyrker ctc-te et andet sted og tjener kassen på det (ikke økologisk). Måske kan du fornemme at jeg også går meget op i te :-) jeg har drukket god te i næsten 20 år nu (fra jeg var 10) og har sat mig ind i det, jeg har ofte 10 kilo + på "lager" herhjemme og drikker ofte 8 krus + dagligt :-) måske har jeg også forslag til gode netforhandlere, men det tager jeg senere hvis du ikke selv har fundet dem :-) jeg læser videre :) mvh annie
  P.s. Naturlige aromaer kan godt være kunstigt fremstillet for at virke naturligt! Eks. Hvis der står naturlig hindbæraroma på noget produceret i USA så er det ofte fremstillet fra en bævers analkirtler...så naturligt er ikke altid = topkvalitet ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det lange svar Annie.
   Det lyder som noget af en jungle med den aroma :-)
   Jeg håber, du bliver glad for at følge med på bloggen, selv om du allerede selv ved meget.
   Mvh. Julie

   Slet
  2. Jeg glemte at skrive, at du gerne må sende mig en mail på ateaholic@gmail.com, hvis du har forslag til gode netforhandlere. Jeg søger altid inspiration til nye forhandlere :-)
   Mvh. Julie

   Slet